A világ első dőléskompenzált, automata jelrúdja

Leica AP20 AutoPole

A robot mérőállomások térnyerése nagyban könnyíti a mindennapos terepi felmérési és kitűzési feladatok elvégzését. Az automatizált – sokszor egyemberes megoldásnak nevezett – rendszerek gyorsabbá, pontosabbá és termelékenyebbé teszik munkafolyamatainkat, így manapság sok esetben a versenyképességünk egyik alapfeltételeként tekinthetünk rájuk. Ugyanakkor a jelrudak kezelése egészen a mai napig körültekintő odafigyelést igénylő, „analóg” eleme volt ennek az automatizált rendszernek, ezzel gyenge pontot jelentve a digitalizált mérési folyamatokban – gondoljunk csak a libella pozícionálásának vagy a helyes jelmagasság alkalmazásának fontosságára, nem is beszélve a prizma elvesztésének, majd újra-keresésének bosszadalmairól, időigényéről.

Ezen szűk keresztmetszet áthidalására fejlesztette ki a Leica Geosystems az új AP20 AutoPole-t, ami forradalmasítja a mérőállomással történő méréseket. Az AP20 egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy tetszőleges szögben– akár fejjel lefele – döntött rúddal végezzük méréseinket: a függőlegestől való eltérést automatikusan kompenzálja. Ezen túlmenően folyamatosan regisztrálja az aktuális jelmagasságot, így változtatás esetén nincs szükség manuális bevitelre, és az elfelejtett regisztráció által okozott téves eredményektől sem kell többé tartani. Végül, de nem utolsó sorban aktív kapcsolatot tart mérőállomásunkkal, hogy az csak a megfelelő prizmát kövesse, elkerülve ezzel a téves zárolásokat, valamint a jelvesztés-újra kerestetés nyűgjeit. Mindezt zökkenőmentesen integrálva a Leica iCON Field szoftverek által kínált digitális építőipari applikációkba – legyen szó mély– vagy magasépítési feladatokról.

A dőléskompenzáció funkció jelentős előnyt biztosít felhasználójának azzal, hogy szemben a hagyományos esettel, az AP20 használatával nem szükséges függőlegessé tenni, sem mozdulatlanul tartani a jelrudat a mérés idejére ahhoz, hogy az elvárt pontosságot elérhessük. Ezeket a hibafaktorokat az integrált IMU (inerciális mérési egység) eliminálja, így kényelmesebb, gyorsabb, és nagyobb pontosságú méréseket biztosítva.

A dőléskompenzáció használatával továbbá olyan pontok válnak elérhetővé, amik eddig egyáltalán nem, vagy csak aránytalanul nehezen lettek volna mérhetők. Ilyenek például a „rejtett” pont amire nem helyezhető függőleges pozícióban a jelrúd vagy éppen az épületek, épületekemek sarokpontjai, ahova a prizma fizikailag nem fér oda. Eddig ezen pontok méréséről vagy le kellett mondanunk, esteleg vállalni kellett a kisebb mérési pontosságot, netán időnket és energiánkat nem kímélve új álláspont létesítésével vagy a zavaró/kitakaró objektum általában szintén időigényes eltávolításával tudtuk megoldani a rögzítést. De mindezek a nehézségek az AP20 használatával már a múlté!

Mivel az automatikus jelmagasság rögzítési funkciónak köszönhetően az AP20 folyamatosan érzékeli az aktuális beállítást, valamint ezeket az értékeket továbbítja is a terepi szoftvernek, többé nem fordulhat elő, hogy nem megfelelő értékkel mérjünk, így hibás eredményeket produkálva. Ha menet közben változtatunk a prizma magasságán, az rögtön, automatikusan érvényre is fog jutni a kezelőfelületen. Ez pedig a lehetséges hibák kiküszöbölésén túl gyorsabbá is teszi a munkafolyamatunkat, megspórolva az állásidőt, ameddig az aktuális jelmagasságot leolvassuk és manuálisan megadjuk a szoftverben – az utólagos javítások munkaidejéről nem is beszélve.

Az aktív prizmakövetés segítségével a mérőállomásunk és prizmánk közti kapcsolat már nem csak optikai úton biztosított, hanem egyedi ID (azonosító) hozzárendelésével logikailag is összekapcsolódnak. Ezáltal az állandó követéshez nem szükséges már a folyamatos összelátás biztosítása: ha ideiglenesen kitakarásra is kerülne prizmánk a műszer elől, az AP20 által biztosított távoli kapcsolat továbbra is megmarad, elkerülve ezzel a jelvesztést, így a prizmánk újra-keresésének szükségét. Mindemellett pedig a munkaterületen lévő idegen prizmák, illetve más zavaró objektumok sem fogják megtéveszteni mérőállomásunkat, az csak a hozzá párosított AP20 egységgel fog kommunikálni, így csak a mi prizmánkra fog zárolni. Elmondható tehát, hogy az aktív prizmakövetkés a jelvesztés és újra-keresés időigényének megtakarításán keresztül képes gyorsítani munkafolyamatainkat, ezáltal végsősoron még tovább fokozva a termelékenységet.

Összefoglalva, az új AP20 AutoPole egy egyedülálló eszköz a mérési és kitűzési munkafolyamatok optimalizálására: a lehető legnagyobb időmegtakarítás mellett a lehető legkisebbre redukálva az emberi tényezőből fakadó hibafaktort. A piacon egyedülálló funkcionalitásának köszönhetően még magasabb szintre emeli a már meglévő eszközök és rendszerek által elérhető produktivitást, így biztosítva további versenyelőnyt tulajdonosának.

Letölthető adatlap

[EN] Leica AP20 AutoPole – Letöltés

Keress minket a közösségi médiában is!

további cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 814 szó4,1 perc olvasás

  A képekkel kombinált teljeskörű 2D és 3D lézeres felmérések mellett a Leica BLK3D lehetővé teszi önálló sztereó képek (3D mérhető fotók) készítését, melyek összefűzésével akár képalapú pontfelhők, illetve ortofotók is létrehozhatók.

  Tovább olvasom
 • 1504 szó7,5 perc olvasás

  Büszkén mutatjuk be az új Leica iCON Site Excavator kotrómegoldást, mely az építőiparra összpontosító iCON gépvezérlési portfóliónk legújabb tagja

  Tovább olvasom
 • 1190 szó6 perc olvasás

  Hogyan teszi termelékenyebbé vállalkozásod az automatizált gépvezérlés?

  Tovább olvasom