Leica BLK3D

Pontfelhők létrehozása képekből

A képekkel kombinált teljeskörű 2D és 3D lézeres felmérések mellett a Leica BLK3D lehetővé teszi önálló sztereó képek (3D mérhető fotók) készítését, melyek összefűzésével akár képalapú pontfelhők, illetve ortofotók is létrehozhatók. Ezek a pontfelhők pontos, precíz és átfogó digitális képet nyújtanak a valós világról, és további alkalmazások széles skáláját teszik elérhetővé. Ilyen például az alaprajzkészítés, a BIM folyamatok kiszolgálása, az építési dokumentáció és a közbiztonság, de említhetjük még a napjainkban egyre elterjedtebb „digital twin”-ek megalkotását is.

A pontfelhő-feldolgozás egy eszköz arra, hogy a képekből létrehozott pontfelhő adathalmazt 3D-s modellé alakítsuk. A tér digitális 3D rekonstrukciójához egy speciális szoftverre is szükség lesz, amilyen például a RealityCapture szoftver.

3D modellek

A BLK3D-vel készített fotók nagy előnye, hogy nincs szükség referenciamérésekre a 3D modellek létrehozásához. A kalibrált sztereó kamerarendszer biztosítja a feldolgozó szoftver számára a felmérendő helyszín automatikus méretezéséhez szükséges összes információt.

A BLK3D fotók 3D modellé alakításának menete egy nagyon gyors és egyszerű, három lépésből álló folyamat (a RealityCapture szoftverrel szemléltetve):

 • 1. Rögzítés: használd a BLK3D „Image Group” funkciót, hogy több szögből, megfelelő átfedéssel rögzítsd a teret.

 • 2. Importálás: importáld a megfelelő „Image Group” mappát a feldolgozó szoftverbe.

 • 3. Feldolgozás: indítsd el a feldolgozást egyszerűen a „Start” gombra kattintva. A BLK3D kalibrált sztereó kamerájának és a dőlésérzékelőknek köszönhetően a 3D modell automatikusan méretezett és tájékozott lesz.

Ennyire egyszerű!

Tekints meg egy BLK3D képekből generált 3D modellt:

BLK3D térmodell

Ortofotók

A BLK3D segíthet az ortoképek készítésében is, amelyek légifelvételeknek látszó, de a gyakorlatban talajszinten készült képek. Az ilyen típusú projektekhez a BLK3D-t megfelelő magasságú tartórúdra is telepíthető, mely ekkor távolról vezérelhető, egy „egyszerű” okostelefonról vagy akár táblagépről.

A számítógépes feldolgozó szoftver segítségével exportálható az ortokép, ami végeredményképp egyszerűen ráfedhető egy felmérési rajzra vagy bármely más CAD-tervre.

Amit ügyfeleink mondanak rólunk

„Olyan megoldást kerestem, amely megbízható, többfunkciós, kompakt, gyorsan és könnyen megtanulható és használható. Olyan megoldást akartam, amely egy méretezett és orientált modellt hoz létre földi kontroll pontok nélkül. Azt is szerettem volna, hogy a lehető legkevesebb időt töltsem az irodában a rögzített adatok feldolgozásával.”
– Kevin Hainsworth – Tulajdonos | Insepes Limited

Nézd meg a teljes interjút:

Keress minket a közösségi médiában is!

további cikkeink

Ajánlott Bejegyzések

 • 2574 szó12,9 perc olvasás

  Leica Lino vonallézer megoldások - az egyszerű pontátviteltől a nagy pontosságú faligazításig minden alkalmazáshoz adott a tökéletes megoldás!

  Tovább olvasom
 • 1504 szó7,5 perc olvasás

  Büszkén mutatjuk be az új Leica iCON Site Excavator kotrómegoldást, mely az építőiparra összpontosító iCON gépvezérlési portfóliónk legújabb tagja

  Tovább olvasom
 • 1190 szó6 perc olvasás

  Hogyan teszi termelékenyebbé vállalkozásod az automatizált gépvezérlés?

  Tovább olvasom